LOTTA SÖDER

Född 1959
Bor i Göteborg

Utbildning
HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborg 1988

Offentliga utsmyckningar i urval
Sannegårdshamnen, Göteborg
Andaktsrum på Skogomeanstalten
Furulundskyrkan, Partille
Gunnareds nya Kyrka, Göteborg
Partille Kyrka


Glasbilder kallar Lotta Söder sina konstverk.
De ligger mitt emellan målning och glas och är inte riktigt objekt heller, säger hon.
Lotta jobbar med fönsterglas som hon målar och screen trycker med glasfärger och bränner i glasugn. Ofta i flera lager, där hon först bränner och sen gör ett slags collage av den målade ytan. Jag skär och fogar ihop och sen smälter ihop den. Det kallas att "fusa", med ett svengelskt ord. Hon bor i Göteborg och har ateljé i Klippan och arbetar ibland i konstnärernas kollektivverkstad "där det numera finns en riktigt bra glasavdelning". Vad är roligt med glas? (Skratt)…Ja, allting! Man får ju en kvalitet till, en färg till som ligger i transparensen. Att ljuset kommer in i glasbilderna, svarar Lotta Söder. I många av mina bilder jobbar jag med olika djup. I vissa ljus framträder en del färger starkare och bilderna förändras.

De sammansatta glasbilderna lyser ofta av starka färger men Lotta försäkrar att hon brukar tänka mer diskret och sobert, men lyckas inte nå dit. Jag tror mina bilder kretsar kring hoppfullhet och skönhet. Glaset och mosaiken har en historisk återkoppling till gamla kyrkor och ställen där man valt att satsa på en prakt. Där skönhet är viktigt i sig.

Mosaiken är ett nytt spår. Hennes glasbilder är också ett slags mosaik. Hon målar och bränner glas och skär egna mosaikbitar. Jag jobbar med hela processen. Det är mycket knipsande, otroligt lustfyllt. Hon arbetar med glittrande glasmosaik på trä i en process där hon låter bilderna växa fram med tiden. Utgångspunkten är ikoner målade på tjocka trästycken, säger hon om det gavelformade objekt hon kallar Det innersta rummet. Det är en inre mötesplats.

Längst bak i galleriet finns ljuspelare i en mörklagd avdelning som inbjuder till meditation och början på ett nytt experiment. I väggarna till glashus med invändigt ljus finns poetiska collage med fragment av berättelser kring en människa hämtade från den vackra handstilen i ett 1800-talsbrev.

Haren är ett motiv som återkommer. Ett Självporträtt, kan man säga. Det är ett centralt tema, att klä av sig sina masker och roller och lyfta fram det som är brustet och skört. Haren är en sån symbol för mig, står för något värnlöst.